Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Tehostettu hoito voi pysäyttää aikuistyypin diabeteksen
29.03.2017 08:22 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 29.03.2017 08:22 UUTISPALVELU DUODECIM


EMA suosittelee useiden lääkevalmisteiden myyntikieltoa EU:ssa
28.03.2017 12:30 ELINA AALTONEN

Lääketurvallisuus 28.03.2017 12:30 ELINA AALTONEN


EMA haluaa vauhdittaa biosimilaarien kehittämistä
28.03.2017 10:00

Lääkekehitys 28.03.2017 10:00


Terveysasema suljettiin, apteekki avasi Terveyspisteen ja etälääkäripalvelun
27.03.2017 09:20

Apteekki palvelee 27.03.2017 09:20


Apteekkina esiintyvä puhelinmyyntifirma joutuu markkinaoikeuteen
24.03.2017 16:07 INKERI HALONEN

valeapteekki 24.03.2017 16:07 INKERI HALONEN


Kardiologian professori: Tulehduskipulääkkeitä pitäisi myydä vain apteekissa
23.03.2017 11:38 ELINA AALTONEN

Lääkehoito 23.03.2017 11:38 ELINA AALTONEN


Joka viides jäi ilman lääkekorvauksia alkuomavastuun vuoksi
23.03.2017 10:03 ERJA ELO

Lääkekorvaukset 23.03.2017 10:03 ERJA ELO


Uusi perhevapaakorvaus haettavaksi toukokuussa
22.03.2017 10:11 ERJA ELO

22.03.2017 10:11 ERJA ELO


Kuntavaalit lähestyvät – ehdolla myös apteekin ammattilaisia
22.03.2017 09:00

22.03.2017 09:00


Apteekkitarkastusten maksuihin ehdotetaan tuntuvia korotuksia
21.03.2017 09:00

Apteekkijärjestelmä 21.03.2017 09:00