Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Koronapandemia vähentää myös apteekkien myyntiä
10.12.2020 08:00 ERKKI KOSTIAINEN

apteekkitalous 10.12.2020 08:00 ERKKI KOSTIAINEN


Kysely: Suurin osa suomalaisista ottaisi koronarokotteen
09.12.2020 11:05 ERJA ELO

Koronavirus 09.12.2020 11:05 ERJA ELO


Ruotsin apteekit toivovat rokotusoikeutta farmaseuteille ja proviisoreille
09.12.2020 10:30 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 09.12.2020 10:30 HANNA HYVÄRINEN


Kevään kysyntäpiikki opetti lääketukkuja varautumaan yllätyksiin
08.12.2020 14:42 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 08.12.2020 14:42 HANNA HYVÄRINEN


Valta vaihtuu Virossa vähitellen
07.12.2020 11:55 Alma Onali

Apteekkijärjestelmä 07.12.2020 11:55 Alma Onali


Kunniamerkit Terttu Puuruselle ja Markku Yliselle
03.12.2020 09:20 ERJA ELO

Palkitut 03.12.2020 09:20 ERJA ELO


Suomessa päästäneen rokottamaan vuoden alussa
02.12.2020 11:57 HANNA HYVÄRINEN

Koronavirus 02.12.2020 11:57 HANNA HYVÄRINEN


Sormikivut ja kaliumarvot hallintaan
02.12.2020 09:41 NIINA LAINE

Lääkitys kuntoon 02.12.2020 09:41 NIINA LAINE


Tutkijat löysivät yhteyden tietyn suolistobakteerin ja IBS:n välillä
30.11.2020 09:37 HANNA HYVÄRINEN

IBS 30.11.2020 09:37 HANNA HYVÄRINEN


Professorit: Itsehoitolääkkeiden hintakilpailu asettaisi kansalaiset eriarvoiseen asemaan
27.11.2020 14:25 ERJA ELO

Itsehoito 27.11.2020 14:25 ERJA ELO