Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Vielä ehdit ilmoittautua maksuttomaan Lääkityksen tarkistukseen!
03.03.2017 10:31

Apteekki palvelee 03.03.2017 10:31


Olemattoman vaivan lääkitseminen heikensi rouvan vointia
03.03.2017 09:45 PAULA TIMONEN, PRO DOSIS

Lääkitys kuntoon 03.03.2017 09:45 PAULA TIMONEN, PRO DOSIS


Biologiset nivelreumalääkkeet saavat kilpailijan
02.03.2017 13:15 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 02.03.2017 13:15 VIRPI EKHOLM


Kliininen kokemus uusista astmalääkkeistä haastaa Fimean arvion
01.03.2017 11:17 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 01.03.2017 11:17 VIRPI EKHOLM


Yhä useampi potilas saa syöpälääkkeensä korvattuna apteekista
28.02.2017 10:00 TERHI KURKO, HANNA KOSKINEN

Lääketalous 28.02.2017 10:00 TERHI KURKO, HANNA KOSKINEN


Hallituspuolueiden työryhmä pohtii apteekkitoiminnan kehittämistä
27.02.2017 11:45 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 27.02.2017 11:45 INKERI HALONEN


Ylijohtaja Varhila: Uskon sote-uudistuksen pääsevän nyt maaliin
27.02.2017 09:10 ERJA ELO

Sote ja apteekit 27.02.2017 09:10 ERJA ELO


PoPSTer: Haluamme lisätä yhteistyötä apteekkien kanssa
23.02.2017 10:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 23.02.2017 10:00 INKERI HALONEN


Apteekit sähköistivät tammikuussa noin 46 300 reseptiä
22.02.2017 10:11 ERKKI KOSTIAINEN

sähköinen resepti 22.02.2017 10:11 ERKKI KOSTIAINEN


Lapin sote-alueella etsitään ratkaisuja etäisyyksiin – apteekeilta odotetaan aloitteellisuutta
22.02.2017 10:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 22.02.2017 10:00 INKERI HALONEN