Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Lääkkeen saa apteekista lähes aina saman tien
11.04.2017 10:54

toimitusvarmuus 11.04.2017 10:54


Apteekin ammattilaisille menestystä kuntavaaleissa
11.04.2017 10:13 ERJA ELO

11.04.2017 10:13 ERJA ELO


Professori: Apteekin omistajan pitää olla proviisori
10.04.2017 09:30 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 10.04.2017 09:30 ERJA ELO


Myös suomalaisprofessori varoittaa ”buranan” vapaasta myynnistä
07.04.2017 09:50 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 07.04.2017 09:50 VIRPI EKHOLM


Uusi laaja tutkimus etsii ratkaisuja lääkejäämien vähentämiseksi
06.04.2017 13:05 INKERI HALONEN

Ympäristö 06.04.2017 13:05 INKERI HALONEN


Kelan pääjohtaja: "Lääkkeiden käyttö vaatii hyvän neuvonnan, ei vapautusta"
06.04.2017 09:03 ERJA ELO

Sidosryhmät 06.04.2017 09:03 ERJA ELO


Tamro pysyy apteekkien kumppanina
05.04.2017 12:31 ERJA ELO

tukkuliikkeet 05.04.2017 12:31 ERJA ELO


Suomalaiset arvostavat apteekin neuvontaa
04.04.2017 10:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 04.04.2017 10:00 INKERI HALONEN


D-vitamiinilisän tarve vaihtelee yksilöllisesti - testiä vasteen mittaamiseen kehitetään
03.04.2017 09:55 VIRPI EKHOLM

D-vitamiini 03.04.2017 09:55 VIRPI EKHOLM


Ylipaino ja raskausdiabetes yhteydessä myöhemmin ilmaantuviin aineenvaihduntahäiriöihin
31.03.2017 09:29 ERJA ELO

diabetes 31.03.2017 09:29 ERJA ELO