Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


EU-ministerivaliokunta: Suomi tavoittelee Euroopan lääkevirastoa
17.03.2017 10:51 ERJA ELO

Lääketeollisuus 17.03.2017 10:51 ERJA ELO


Tapio Rytilästä apteekkineuvos
15.03.2017 14:15

Arvonimet 15.03.2017 14:15


Lääkityslistat ajan tasalle apteekissa
15.03.2017 09:08 ERJA ELO

rationaalinen lääkehoito 15.03.2017 09:08 ERJA ELO


Apteekkariliiton 100 000 euron juhla-apuraha haettavana
13.03.2017 11:45

Apteekkariliitto 13.03.2017 11:45


Oriola-KD ja Kesko perustavat uuden kauppaketjun
13.03.2017 11:41 ERJA ELO

tukkuliikkeet 13.03.2017 11:41 ERJA ELO


Laaja selvitys julki – Ruotsi etsii ratkaisuja apteekkipalveluiden haasteisiin
10.03.2017 11:43 INKERI HALONEN

Ulkomaat 10.03.2017 11:43 INKERI HALONEN


Savuttomana leikkaukseen, apteekin kautta
10.03.2017 10:02 ERJA ELO

Tupakoinnin lopetus 10.03.2017 10:02 ERJA ELO


Savon apteekkareilta lahjoitus Itä-Suomen yliopistolle
09.03.2017 10:04

09.03.2017 10:04


Apteekki tarjosi töitä turvapaikanhakijalle
07.03.2017 10:36 ERJA ELO

Yhteiskuntavastuu 07.03.2017 10:36 ERJA ELO


Rinta rottingille! Suomessa toimii jo lähes 160 Liikkujan Apteekkia
06.03.2017 10:15 INKERI HALONEN

Liikkujan Apteekki 06.03.2017 10:15 INKERI HALONEN