Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Ministeri Mäntylä: En ole valmis purkamaan apteekkijärjestelmää
21.04.2016 13:21 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 21.04.2016 13:21 ERJA ELO


Suomalaiset kannattavat apteekkipalveluiden sääntelyä
21.04.2016 12:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 21.04.2016 12:00 INKERI HALONEN


Itsehoitolääkkeet sopivat allergiaoireisiin hyvin
21.04.2016 10:55 ERJA ELO

Itsehoito 21.04.2016 10:55 ERJA ELO


Itselääkityksestä julkaistiin Käypä hoito -suositus
21.04.2016 10:36 ERJA ELO

Itsehoito 21.04.2016 10:36 ERJA ELO


Tutkimus: Itsehoitolääkkeiden riskit epäselviä suomalaisille
21.04.2016 10:30

Itsehoito 21.04.2016 10:30


Apteekkaripäivät alkoivat – seuraa uutisointia verkon ja somen kautta
21.04.2016 09:30

Tapahtumat 21.04.2016 09:30


Reseptilääke apteekista lähes aina kerralla mukaan
20.04.2016 13:30 INKERI HALONEN

toimitusvarmuus 20.04.2016 13:30 INKERI HALONEN


Apteekkaripäivät alkavat torstaina – ensimmäistä kertaa uudella aikataululla
19.04.2016 14:15 INKERI HALONEN

Tapahtumat 19.04.2016 14:15 INKERI HALONEN


Seitsemän veljeksen apteekille tunnustusta sydänterveyden edistämisestä
19.04.2016 10:02 INKERI HALONEN

Liikkujan Apteekki 19.04.2016 10:02 INKERI HALONEN


Hoitoammattilaisilta selkeä palaute – konellinen lääkejakelu antaa aikaa hoitotyöhön
18.04.2016 10:46 ERJA ELO

Annosjakelu 18.04.2016 10:46 ERJA ELO