Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Liikunta ehkäisee ainakin kolmeatoista syöpää
24.05.2016 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM

Elämäntavat 24.05.2016 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM


Aspiriini voi ehkäistä pahempia infarkteja
23.05.2016 08:25 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 23.05.2016 08:25 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekkariliitto sai Hyvä henki -palkinnon
20.05.2016 14:09 ERJA ELO

Apteekkariliitto 20.05.2016 14:09 ERJA ELO


Mistä lääkkeiden saatavuusongelmat Norjassa johtuvat?
20.05.2016 11:25 INKERI HALONEN

Saatavuusongelmat 20.05.2016 11:25 INKERI HALONEN


Uusi farmasian erikoistumiskoulutus käynnistyy
19.05.2016 08:30 INKERI HALONEN

Koulutus 19.05.2016 08:30 INKERI HALONEN


Lääkityksen arviointi tuli liian myöhään
18.05.2016 10:00 PAULA TIMONEN

Lääkitys kuntoon 18.05.2016 10:00 PAULA TIMONEN


Apteekkariliitto ja Fimea vastaavat THL:n tutkijoille – näistä syistä lääkemenot kasvavat
17.05.2016 12:31 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 17.05.2016 12:31 INKERI HALONEN


Nikotiinilaastarin ja varenikliinin tehossa ei todettu eroja
17.05.2016 09:30 VIRPI EKHOLM

Tupakoinnin lopetus 17.05.2016 09:30 VIRPI EKHOLM


Pharmadata vahvistaa asemiaan
16.05.2016 09:30 ERJA ELO

16.05.2016 09:30 ERJA ELO


Selvitysmiehen ehdotukset lääkesäästöistä valmistuivat
13.05.2016 10:40 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 13.05.2016 10:40 INKERI HALONEN