Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Tehodieetti voi parantaa joidenkin potilaiden diabeteksen
29.03.2016 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 29.03.2016 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM


Lihominen nostaa lapsen verenpainetta
24.03.2016 07:48 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 24.03.2016 07:48 UUTISPALVELU DUODECIM


Tekstiviestit auttavat lääkkeiden muistamisessa
23.03.2016 09:50 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 23.03.2016 09:50 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkehuollon automatisoija NewIcon sai tukea kasvuun
21.03.2016 13:44 INKERI HALONEN

Digitalisaatio 21.03.2016 13:44 INKERI HALONEN


Inhaloitava steroidi lisää keuhkokuumeriskiä
21.03.2016 13:30 TIINA KUOSA

Lääkehoito 21.03.2016 13:30 TIINA KUOSA


Parasetamoli ei auta nivelrikkopotilasta
21.03.2016 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 21.03.2016 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääketeollisuus ehdottaa muutosta lääkkeiden huoltovarmuuteen
18.03.2016 13:01 ERJA ELO

Lääketeollisuus 18.03.2016 13:01 ERJA ELO


Apteekkimaksu muuttuu apteekkiveroksi
18.03.2016 11:48 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 18.03.2016 11:48 INKERI HALONEN


Näin toimii Apteekin Terveyspiste
17.03.2016 13:36 ERJA ELO

Uudistuva apteekki 17.03.2016 13:36 ERJA ELO


Suomessa toimii jo kymmenen Apteekin Terveyspistettä
17.03.2016 13:34 ERJA ELO

Uudistuva apteekki 17.03.2016 13:34 ERJA ELO