Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Iso-Britannia: Nivelreuman hoito aloitettava biosimilaareilla
18.04.2016 09:20 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 18.04.2016 09:20 VIRPI EKHOLM


Glukoosinpoistajat yllättivät epäilijät
15.04.2016 08:17 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 15.04.2016 08:17 VIRPI EKHOLM


Sydänviikko alkaa kohta - apteekeissa paljon tapahtumia
14.04.2016 08:00 INKERI HALONEN

Kansanterveys 14.04.2016 08:00 INKERI HALONEN


Mentorointi tukee apteekkariksi aikovia
11.04.2016 13:52

Koulutus 11.04.2016 13:52


Kotimainen vaihtoehto kiinnostaa myös apteekissa
11.04.2016 10:57 ERJA ELO

Lääkehoito 11.04.2016 10:57 ERJA ELO


Verenpaine- ja kolesterolilääkkeensä laiminlyövät kuolevat aivoverenkiertohäiriöihin
11.04.2016 10:07 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 11.04.2016 10:07 UUTISPALVELU DUODECIM


Osallistu Apteekkarilehden lukijatutkimukseen - voit voittaa iPad minin!
07.04.2016 15:30

Lukijatutkimus 07.04.2016 15:30


Ministeri Mäntylä: Apteekkiala tarvitsee sääntelyä
07.04.2016 08:30 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 07.04.2016 08:30 ERJA ELO


Apteekkien sairaanhoitajilta apua nopeasti
06.04.2016 10:00 SENJA LARSEN

Uudistuva terveydenhuolto 06.04.2016 10:00 SENJA LARSEN


Maallikkojen antama lääkeneuvonta kukoistaa keskustelupalstoilla
05.04.2016 14:09 ERJA ELO

Digitalisaatio 05.04.2016 14:09 ERJA ELO