Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Terveydenhuollon ja lääketeollisuuden sidonnaisuudet julkaistaan
30.05.2016 13:35 INKERI HALONEN

Ammattietiikka 30.05.2016 13:35 INKERI HALONEN


Soon moro! Tampereen Kirkko-Apteekin henkilökunta ja sijainti saavat asiakkailta kiitosta
30.05.2016 11:00

Apteekki palvelee 30.05.2016 11:00


Apteekin kemikaaliopas uudistui
30.05.2016 09:20 Sanna Siissalo

Apteekki palvelee 30.05.2016 09:20 Sanna Siissalo


K- ja S-ryhmä antavat lääkeostoista luvattomasti bonusta
27.05.2016 14:27 ERJA ELO

Tupakoinnin lopetus 27.05.2016 14:27 ERJA ELO


Apteekkariliitto jakoi yli 40 000 euroa apurahoja
27.05.2016 12:08

Apurahat 27.05.2016 12:08


Palvelut yleistyvät Euroopan apteekeissa
27.05.2016 11:00 INKERI HALONEN

Apteekin erillispalvelut 27.05.2016 11:00 INKERI HALONEN


Palvelumuotoilu muuttaa asiakaskokemuksen apteekissakin
27.05.2016 09:02 ERJA ELO

Apteekki palvelee 27.05.2016 09:02 ERJA ELO


Lohduton vanhus psyykenlääkkeiden vankina
26.05.2016 11:28 NIINA LAINE

Lääkitys kuntoon 26.05.2016 11:28 NIINA LAINE


Varayhteys pelastaa asiakaspalvelun tietoliikennekatkoksen aikana
26.05.2016 09:03 ERJA ELO

Digitalisaatio 26.05.2016 09:03 ERJA ELO


Omenamehu riittää ripulilapsen nesteytykseen
25.05.2016 08:22 UUTISPALVELU DUODECIM

Itsehoito 25.05.2016 08:22 UUTISPALVELU DUODECIM