Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


HPV-rokote suojaa turvallisesti syövän esiasteilta
04.07.2018 10:00 VIRPI EKHOLM

HPV-rokotteet 04.07.2018 10:00 VIRPI EKHOLM


Kemikaaliasiantuntija neuvoo - miten suojata ihoa ympäristöä vahingoittamatta?
02.07.2018 10:00 INKERI MERILUOTO

Ympäristö 02.07.2018 10:00 INKERI MERILUOTO


Kysely: Valtaosa lääkäreistä katsoo, että Suomessa syödään liikaa antibiootteja
29.06.2018 10:16 INKERI MERILUOTO

antibioottiresistenssi 29.06.2018 10:16 INKERI MERILUOTO


Kimmo Virtanen YA:n toimitusjohtajaksi
28.06.2018 10:07 INKERI MERILUOTO

Nimitykset 28.06.2018 10:07 INKERI MERILUOTO


Eija Pelkonen Fimean ylijohtajaksi
27.06.2018 12:04 INKERI MERILUOTO

Nimitykset 27.06.2018 12:04 INKERI MERILUOTO


Kimmo Virtanen lähtee Oriolasta
26.06.2018 15:50 INKERI MERILUOTO

Lääketukut 26.06.2018 15:50 INKERI MERILUOTO


Yliannostuslääke naloksoni voi edistää toipumista aivoinfarktista
26.06.2018 14:30 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 26.06.2018 14:30 VIRPI EKHOLM


PGEU:n seuraava puheenjohtaja tulee Puolasta
25.06.2018 11:00 INKERI MERILUOTO

Ulkomaat 25.06.2018 11:00 INKERI MERILUOTO


Voisiko välttäminen joskus loppua? Keliakiaan kehitetään useita uusia lääkeitä, tutkimusta myös Suomessa
25.06.2018 10:00 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 25.06.2018 10:00 VIRPI EKHOLM


Kesä supistaa kunnallisia terveyspalveluita – apteekit palvelevat kesäsulkujenkin aikaan
21.06.2018 09:00 INKERI MERILUOTO

Apteekki palvelee 21.06.2018 09:00 INKERI MERILUOTO