Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Millaisen APTEEKIN sinä haluat? Apteekit kartoittavat suomalaisten toiveita
13.08.2018 09:00 INKERI MERILUOTO

Apteekkijärjestelmä 13.08.2018 09:00 INKERI MERILUOTO


Suomen Apteekki jatkaa puhelinmyyntiään – KKV:lle tullut 50 yhteydenottoa firman toiminnasta, ei näyttöä kiellon vastaisesta toiminnasta
08.08.2018 13:29 INKERI MERILUOTO

Valeapteekki 08.08.2018 13:29 INKERI MERILUOTO


Välttämiseen on hyvä syy – tiettyjen lääkkeiden aloittaminen iäkkäillä lisää riskejä selvästi
06.08.2018 14:25 INKERI MERILUOTO

Lääkitysturvallisuus 06.08.2018 14:25 INKERI MERILUOTO


Väitös: Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat Suomessa yleisiä
06.08.2018 12:29 INKERI MERILUOTO

Lääkejakelu 06.08.2018 12:29 INKERI MERILUOTO


Liikunta ehkäisee masennusta iästä riippumatta
02.08.2018 12:56 UUTISPALVELU DUODECIM

Itsehoito 02.08.2018 12:56 UUTISPALVELU DUODECIM


Tutkittavia kaivataan pikaisesti – Hinkuyskärokotustutkimus käynnistyy Turussa
01.08.2018 12:40 INKERI MERILUOTO

Tutkimus 01.08.2018 12:40 INKERI MERILUOTO


Kaurapuuro ja ruisleipä voivat auttaa diabeteksen ehkäisyssä
31.07.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 31.07.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM


Adrenaliinikynien saatavuudessa edelleen ongelmia
23.07.2018 16:22 ERJA ELO

allergia 23.07.2018 16:22 ERJA ELO


Lääkkeiden säilyvyys helteellä herättää huolta
20.07.2018 12:12 ERJA ELO

20.07.2018 12:12 ERJA ELO


Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilasta
19.07.2018 08:40 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 19.07.2018 08:40 UUTISPALVELU DUODECIM