Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Apteekkari Sari Westermarck merkittävään kansainväliseen luottamustehtävään
05.09.2018 10:17 ELINA AALTONEN

05.09.2018 10:17 ELINA AALTONEN


Kiista homeopatiasta jakaa farmasian maailmanyhteisöä - enemmistö suhtautuu kielteisesti
05.09.2018 09:50 ELINA AALTONEN

FIP 05.09.2018 09:50 ELINA AALTONEN


Tyypin 1 diabetes lyhentää elinikää – vaikutus suurin alle kymmenvuotiaana sairastuvilla
05.09.2018 08:28 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 05.09.2018 08:28 UUTISPALVELU DUODECIM


Suomi tippui viime metreillä – Farmasian maailmankongressi 2021 Australiaan
03.09.2018 15:28 ELINA AALTONEN

FIP 03.09.2018 15:28 ELINA AALTONEN


Sveitsiläisapteekkari FIP:n puheenjohtajaksi
03.09.2018 09:39 ELINA AALTONEN

FIP 03.09.2018 09:39 ELINA AALTONEN


Omega-3-valmisteet eivät ehkäise diabeetikon sydänoireita
03.09.2018 07:52 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 03.09.2018 07:52 UUTISPALVELU DUODECIM


Itsehoitolääkkeiden pakkauksiin lisätään merkintä ”Itsehoitolääke / Receptfritt läkemedel”
30.08.2018 08:48 ERJA ELO

Potilasturvallisuus 30.08.2018 08:48 ERJA ELO


Diabeetikon terveysriskit voi pitkälti kumota hyvällä hoidolla
28.08.2018 11:22 UUTISPALVELU DUODECIM

28.08.2018 11:22 UUTISPALVELU DUODECIM


Hiv-kotitesti tuli apteekkimyyntiin
27.08.2018 15:25 ERJA ELO

27.08.2018 15:25 ERJA ELO


Pling! Älyviesti kutsuu noutamaan seuraavan lääke-erän
24.08.2018 10:40 INKERI MERILUOTO

24.08.2018 10:40 INKERI MERILUOTO