Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Farmasian ammattilaisten omaa juhlapäivää vietetään tänään
25.09.2015 10:53 INKERI HALONEN

WORLD PHARMACISTS DAY 25.09.2015 10:53 INKERI HALONEN


Kuluttajaliitto ja Apteekkariliitto varoittavat valeapteekeista
25.09.2015 08:37 INKERI HALONEN

valeapteekki 25.09.2015 08:37 INKERI HALONEN


Kanervasta Aptan uusi puheenjohtaja
24.09.2015 15:19 ERJA ELO

työmarkkinat 24.09.2015 15:19 ERJA ELO


Tuore väitös: Lääkkeitä säilytetään kotona huolettomasti
24.09.2015 12:15 INKERI HALONEN

Lääkkeiden säilytys 24.09.2015 12:15 INKERI HALONEN


Tupakointi kiihdyttää MS-taudin etenemistä
23.09.2015 11:08 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 23.09.2015 11:08 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinin tarve jakaa asiantuntijat
22.09.2015 09:34 ERJA ELO

D-vitamiini 22.09.2015 09:34 ERJA ELO


Kielimuuri hidastaa asiakaspalvelua
21.09.2015 12:00 ERJA ELO

Apteekki palvelee 21.09.2015 12:00 ERJA ELO


Pakolaiskriisi haastaa kuva- ja elekielen käyttöön apteekeissa
21.09.2015 09:06 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 21.09.2015 09:06 INKERI HALONEN


Ympyrätalon apteekkiin Apteekin Terveyspiste
18.09.2015 09:52 INKERI HALONEN

Apteekin lisäpalvelut 18.09.2015 09:52 INKERI HALONEN


Hainrustotuotteita apteekeissa vain vähän – moni valmis poistamaan kokonaan
18.09.2015 09:45 INKERI HALONEN

18.09.2015 09:45 INKERI HALONEN