Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Rokotusoikeuden laajentaminen apteekkeihin junnaa
06.11.2015 10:32 ERJA ELO

Influenssarokotus 06.11.2015 10:32 ERJA ELO


Vähärasvainen dieetti yhtä huono kuin muutkin
06.11.2015 09:32 UUTISPALVELU DUODECIM

Elämäntavat 06.11.2015 09:32 UUTISPALVELU DUODECIM


Helsingin Joutsen apteekki joutuu lopettamaan
04.11.2015 13:24 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 04.11.2015 13:24 ERJA ELO


Empagliflotsiini suojaa sydäntä – ainakin hieman
03.11.2015 08:02 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 03.11.2015 08:02 VIRPI EKHOLM


Nyt mie tulin hakemaan sitä lääkettä!
02.11.2015 09:29 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 02.11.2015 09:29 INKERI HALONEN


Lääkekorvaussäästöt etenivät eduskuntaan
30.10.2015 13:49 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 30.10.2015 13:49 INKERI HALONEN


Viro hylkää liberaalit apteekkimarkkinat
30.10.2015 11:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 30.10.2015 11:00 INKERI HALONEN


Onnistunut kriisiviestintä vaatii myös some-osaamista
29.10.2015 12:03 ERJA ELO

Poikkeustilanteet 29.10.2015 12:03 ERJA ELO


Hoidosta poistettiin 15 lääkettä
28.10.2015 10:21 JOHANNA RÄISÄNEN

Lääkitys kuntoon 28.10.2015 10:21 JOHANNA RÄISÄNEN


Uusi lääke sydämen vajaatoimintaan
28.10.2015 09:54 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 28.10.2015 09:54 VIRPI EKHOLM