Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Ilkka Toivola Pharmadatan toimitusjohtajaksi
02.09.2015 13:09 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkariliitto 02.09.2015 13:09 ERKKI KOSTIAINEN


Erä vahvoja kipulaastareita pois myynnistä tuotevirheen vuoksi
02.09.2015 11:00 INKERI HALONEN

Lääketurvallisuus 02.09.2015 11:00 INKERI HALONEN


Kannusta Generation Green voittoon
01.09.2015 15:50 ERJA ELO

Lääkejätteet 01.09.2015 15:50 ERJA ELO


HPV-rokotteiden turvallisuus varmistetaan
01.09.2015 13:09 TIINA KUOSA

HPV-rokotteet 01.09.2015 13:09 TIINA KUOSA


Apteekkien lääkevaihdot tuottavat hurjat säästöt
31.08.2015 09:45 ERKKI KOSTIAINEN

Lääketalous 31.08.2015 09:45 ERKKI KOSTIAINEN


Uudet kolesterolilääkkeet herättävät asiantuntijan odotukset
28.08.2015 11:32 TIINA KUOSA, PIRKKO PAAKKARI

Lääkehoito 28.08.2015 11:32 TIINA KUOSA, PIRKKO PAAKKARI


Suuri osa Alzheimer-tapauksista todennäköisesti ehkäistävissä
28.08.2015 07:41 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 28.08.2015 07:41 UUTISPALVELU DUODECIM


Vanhuksen verenpainelääkityksen lopettaminen ei vaikuta muistiin
28.08.2015 07:24 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 28.08.2015 07:24 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekin kesä pohjoisessa: kortisonia meni, aurinkorasvaa ei
27.08.2015 11:52 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 27.08.2015 11:52 INKERI HALONEN


Opioidiriippuvuuden korvaushoitoa tarjottu Suomessa 20 vuotta
25.08.2015 09:18 INKERI HALONEN

Korvaushoito 25.08.2015 09:18 INKERI HALONEN