Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Siun Sote tahtoo paikalliset yritykset mukaan
27.10.2015 10:29 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 27.10.2015 10:29 INKERI HALONEN


Kuntapäättäjät tyytyväisiä apteekkipalveluihin
26.10.2015 10:11 INKERI HALONEN

Uudistuva terveydenhuolto 26.10.2015 10:11 INKERI HALONEN


Tunti lisää liikuntaa talviajan kunniaksi
22.10.2015 09:26 ERJA ELO

Elämäntavat 22.10.2015 09:26 ERJA ELO


Rauman ylihoitaja: Palvelusetelikäytäntö sopisi hyvin Apteekin Terveyspisteeseen
21.10.2015 13:53 INKERI HALONEN

Apteekin lisäpalvelut 21.10.2015 13:53 INKERI HALONEN


Raskaudenaikainen lihavuus merkki tulevista terveysriskeistä
21.10.2015 08:39 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 21.10.2015 08:39 UUTISPALVELU DUODECIM


Influenssatartunta altistaa sydänkohtauksille – rokote pienentää riskiä
19.10.2015 09:13 UUTISPALVELU DUODECIM

Influenssarokotus 19.10.2015 09:13 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinin vajaus yhteydessä muistin heikkenemiseen
16.10.2015 09:17 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 16.10.2015 09:17 UUTISPALVELU DUODECIM


Raumalle avataan toinen Apteekin Terveyspiste
15.10.2015 10:31 INKERI HALONEN

Apteekin lisäpalvelut 15.10.2015 10:31 INKERI HALONEN


Uusi spirometriasuositus on ilmestynyt
14.10.2015 10:13 ERJA ELO

astma 14.10.2015 10:13 ERJA ELO


Miljoonat diabeetikot saavat insuliinikynänsä Kontiolahdelta
13.10.2015 16:10 JARKKO BÖHM

Lääketeollisuus 13.10.2015 16:10 JARKKO BÖHM