Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Rokotusoikeuden laajentaminen apteekkeihin junnaa
06.11.2015 10:32 ERJA ELO

Influenssarokotus 06.11.2015 10:32 ERJA ELO


Vähärasvainen dieetti yhtä huono kuin muutkin
06.11.2015 09:32 UUTISPALVELU DUODECIM

Elämäntavat 06.11.2015 09:32 UUTISPALVELU DUODECIM


Helsingin Joutsen apteekki joutuu lopettamaan
04.11.2015 13:24 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 04.11.2015 13:24 ERJA ELO


Empagliflotsiini suojaa sydäntä – ainakin hieman
03.11.2015 08:02 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 03.11.2015 08:02 VIRPI EKHOLM


Nyt mie tulin hakemaan sitä lääkettä!
02.11.2015 09:29 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 02.11.2015 09:29 INKERI HALONEN


Lääkekorvaussäästöt etenivät eduskuntaan
30.10.2015 13:49 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 30.10.2015 13:49 INKERI HALONEN


Viro hylkää liberaalit apteekkimarkkinat
30.10.2015 11:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 30.10.2015 11:00 INKERI HALONEN


Onnistunut kriisiviestintä vaatii myös some-osaamista
29.10.2015 12:03 ERJA ELO

Poikkeustilanteet 29.10.2015 12:03 ERJA ELO


Hoidosta poistettiin 15 lääkettä
28.10.2015 10:21 JOHANNA RÄISÄNEN

Lääkitys kuntoon 28.10.2015 10:21 JOHANNA RÄISÄNEN


Uusi lääke sydämen vajaatoimintaan
28.10.2015 09:54 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 28.10.2015 09:54 VIRPI EKHOLM