Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Farmasian ammattilaisten omaa juhlapäivää vietetään tänään
25.09.2015 10:53 INKERI HALONEN

WORLD PHARMACISTS DAY 25.09.2015 10:53 INKERI HALONEN


Kuluttajaliitto ja Apteekkariliitto varoittavat valeapteekeista
25.09.2015 08:37 INKERI HALONEN

valeapteekki 25.09.2015 08:37 INKERI HALONEN


Kanervasta Aptan uusi puheenjohtaja
24.09.2015 15:19 ERJA ELO

työmarkkinat 24.09.2015 15:19 ERJA ELO


Tuore väitös: Lääkkeitä säilytetään kotona huolettomasti
24.09.2015 12:15 INKERI HALONEN

Lääkkeiden säilytys 24.09.2015 12:15 INKERI HALONEN


Tupakointi kiihdyttää MS-taudin etenemistä
23.09.2015 11:08 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 23.09.2015 11:08 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinin tarve jakaa asiantuntijat
22.09.2015 09:34 ERJA ELO

D-vitamiini 22.09.2015 09:34 ERJA ELO


Kielimuuri hidastaa asiakaspalvelua
21.09.2015 12:00 ERJA ELO

Apteekki palvelee 21.09.2015 12:00 ERJA ELO


Pakolaiskriisi haastaa kuva- ja elekielen käyttöön apteekeissa
21.09.2015 09:06 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 21.09.2015 09:06 INKERI HALONEN


Ympyrätalon apteekkiin Apteekin Terveyspiste
18.09.2015 09:52 INKERI HALONEN

Apteekin lisäpalvelut 18.09.2015 09:52 INKERI HALONEN


Hainrustotuotteita apteekeissa vain vähän – moni valmis poistamaan kokonaan
18.09.2015 09:45 INKERI HALONEN

18.09.2015 09:45 INKERI HALONEN