Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


STM: Lääkesäästöjen budjettilait valmistunevat lokakuussa
17.09.2015 10:20 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 17.09.2015 10:20 INKERI HALONEN


Lääkekuljetukset turvassa perjantain mielenilmaukselta
16.09.2015 15:50 INKERI HALONEN

Lääkekuljetukset 16.09.2015 15:50 INKERI HALONEN


Reseptikeskuksen häiriöt uhkasivat pahasti annosjakelua
16.09.2015 11:04 INKERI HALONEN

sähköinen resepti 16.09.2015 11:04 INKERI HALONEN


Ummetus voi edeltää Parkinsonin tautia
16.09.2015 08:15 UUTISPALVELU DUODECIM

16.09.2015 08:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Sähköisiä reseptejä nyt myös henkilötunnuksettomille
15.09.2015 10:32 INKERI HALONEN

Lääkemääräykset 15.09.2015 10:32 INKERI HALONEN


Apteekit palvelevat myös ensi perjantaina
14.09.2015 15:24 ERJA ELO

työmarkkinat 14.09.2015 15:24 ERJA ELO


”Ilman lääkkeitäkö heidät pitäisi jättää?”
14.09.2015 10:05 ERJA ELO

14.09.2015 10:05 ERJA ELO


Digoksiini on turvallista – riskit näkyvät vain heikoissa tutkimuksissa
14.09.2015 09:04 UUTISPALVELU DUODECIM

14.09.2015 09:04 UUTISPALVELU DUODECIM


Koskipirtti jättää hyvästit lakkoriidoille
11.09.2015 08:43 ERJA ELO

työmarkkinat 11.09.2015 08:43 ERJA ELO


Tehokas varasto takaa lääkkeiden saatavuuden
10.09.2015 09:27 ERJA ELO

toimitusvarmuus 10.09.2015 09:27 ERJA ELO