Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Kunniamerkit Eeva Savelalle ja Kari Walleniukselle
04.12.2015 08:21 ERJA ELO

Palkitut 04.12.2015 08:21 ERJA ELO


Fimea: LVI-lääkkeiden valikoima kasvanee ensi vuonna
03.12.2015 08:58 INKERI HALONEN

Itsehoito 03.12.2015 08:58 INKERI HALONEN


Risikko: Hienoa nähdä työnsä hedelmiä
02.12.2015 15:23 INKERI HALONEN

Itsehoito 02.12.2015 15:23 INKERI HALONEN


Kysely: Valtaosa suomalaisista laajentaisi itsehoitoa
02.12.2015 09:51 INKERI HALONEN

Itsehoito 02.12.2015 09:51 INKERI HALONEN


Ruskon sivuapteekki aloitti Matkahuollon pakettipisteenä
01.12.2015 14:30 ERJA ELO

Apteekki palvelee 01.12.2015 14:30 ERJA ELO


Mikä oli Vuoden Terveysteko tai Terveysinnovaatio? Vielä ehdit ehdottaa!
30.11.2015 15:28 INGIMAGE

Health Awards 30.11.2015 15:28 INGIMAGE


Medifon kasvaa voimakkaasti
30.11.2015 09:41 ERJA ELO

Lääketukut 30.11.2015 09:41 ERJA ELO


Influenssarokotteet loppumassa myös THL:n varastosta
27.11.2015 13:33 INKERI HALONEN

Influenssarokotus 27.11.2015 13:33 INKERI HALONEN


Apteekeille lisää ohjeita pakolaisten palveluun
26.11.2015 10:41 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 26.11.2015 10:41 INKERI HALONEN


Burana-Capsien palautukset sujuneet rauhallisesti
25.11.2015 12:11 INKERI HALONEN

Lääketurvallisuus 25.11.2015 12:11 INKERI HALONEN