Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Sepelvaltimotautia pystyy hoitamaan uudella tulehduslääkkeellä
30.08.2017 08:58 Uutispalvelu Duodecim

30.08.2017 08:58 Uutispalvelu Duodecim


Tärkeää työtä! Savonlinnassa apteekit tukevat stumppausryhmiä
29.08.2017 09:09 INKERI HALONEN

Tupakoinnin lopetus 29.08.2017 09:09 INKERI HALONEN


Ehkäisyn etulinjassa – Myös apteekit sanovat stop diabetekselle
28.08.2017 09:09 INKERI HALONEN

Kansanterveys 28.08.2017 09:09 INKERI HALONEN


Kahvi turvallista myös sydänkohtauksen jälkeen
25.08.2017 08:00 Uutispalvelu Duodecim

25.08.2017 08:00 Uutispalvelu Duodecim


Onnea! Muuntokoulutetut farmaseutit valmistumassa Oulussa
24.08.2017 09:00 INKERI HALONEN

Koulutus 24.08.2017 09:00 INKERI HALONEN


Turun Runosmäki saa kauan kaivatun apteekin – ja Suomen nuorimman apteekkarin
23.08.2017 08:35 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 23.08.2017 08:35 ERJA ELO


Tupakkayhtiöt hamusivat nikotiinipurkkia – uskoivat niiden tukevan tupakointia
21.08.2017 07:31 Uutispalvelu Duodecim

Tupakoinnin lopetus 21.08.2017 07:31 Uutispalvelu Duodecim


Statiinilääkityksen lopettaminen altistaa uudelle aivoinfarktille
21.08.2017 07:07 Uutispalvelu Duodecim

Lääkehoito 21.08.2017 07:07 Uutispalvelu Duodecim


Apteekkariliitto: Renkomäen apteekin tapaus järkyttää koko toimialaa
17.08.2017 16:45 ERJA ELO

Potilasturvallisuus 17.08.2017 16:45 ERJA ELO


Aivoinfarktin estolääke palaa korvattavaksi
17.08.2017 13:50 ELINA AALTONEN

Lääkekorvaukset 17.08.2017 13:50 ELINA AALTONEN