Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Älykäs lapsi elää vanhaksi – suurin syy tupakoimattomuus
04.07.2017 10:49 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 04.07.2017 10:49 UUTISPALVELU DUODECIM


Biologisten kolesterolilääkkeiden tehosta kaivataan lisää näyttöä
03.07.2017 10:07 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 03.07.2017 10:07 VIRPI EKHOLM


KKV hyväksyi Oriolan ja Keskon yhteisyrityksen
30.06.2017 10:30 ERKKI KOSTIAINEN

tukkuliikkeet 30.06.2017 10:30 ERKKI KOSTIAINEN


Vaasalaisapteekki: ”Lääkehoidon arviointi on apteekkien parasta osaamista”
29.06.2017 10:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 29.06.2017 10:00 INKERI HALONEN


Tutkimus selvitti lääkkeiden saatavuusongelmien syitä
29.06.2017 09:49 ERKKI KOSTIAINEN

Saatavuusongelmat 29.06.2017 09:49 ERKKI KOSTIAINEN


Kansanedustajat perustivat Eduskuntaan Rokoteryhmän
28.06.2017 12:00 ERKKI KOSTIAINEN

Rokotteet 28.06.2017 12:00 ERKKI KOSTIAINEN


Satakunta: Apteekeilla tärkeä rooli etenkin haja-asutusalueilla
28.06.2017 10:37 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 28.06.2017 10:37 INKERI HALONEN


Suviseurat alkavat Porissa – Asema-Apteekilla on edessään vuoden kiireisin viikonloppu
28.06.2017 10:18 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 28.06.2017 10:18 INKERI HALONEN


Pohjanmaalla lääkehuollon pohdinta osana sotea on jo aloitettu
27.06.2017 10:25 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 27.06.2017 10:25 INKERI HALONEN


Sote herättää huolta Varsinais-Suomessa - apteekkiasioita ei ole vielä pohdittu
26.06.2017 11:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 26.06.2017 11:00 INKERI HALONEN