Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Minna Reijonen valittiin kansanedustajaksi
15.04.2019 12:55 ERJA ELO

Eduskuntavaalit 2019 15.04.2019 12:55 ERJA ELO


Ehdokkaat: apteekkiomistus pysyköön proviisoreilla
12.04.2019 13:42 ERKKI KOSTIAINEN

Eduskuntavaalit 2019 12.04.2019 13:42 ERKKI KOSTIAINEN


Lääkekaaos kuriin – annosjakelun kasvu sai vauhtia
12.04.2019 12:30 ERJA ELO

Lääkitysturvallisuus 12.04.2019 12:30 ERJA ELO


Puolesta asiointi apteekissa helpottuu
12.04.2019 10:40 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekki palvelee 12.04.2019 10:40 OLLI-PEKKA TIAINEN


Komissio vahvisti yleisen antibiootin rajoitukset – myyntilupia perutaan
11.04.2019 11:54 OLLI-PEKKA TIAINEN

antibiootit 11.04.2019 11:54 OLLI-PEKKA TIAINEN


Demokratian juhlaa – ja arkea
10.04.2019 15:59 MERJA HIRVONEN

Eduskuntavaalit 2019 10.04.2019 15:59 MERJA HIRVONEN


Suoliston mikrobeilla mahdollisesti vaikutus verenpaineeseen
08.04.2019 10:58 UUTISPALVELU DUODECIM

verenpaine 08.04.2019 10:58 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkkeiden pikatoimitukset alkavat
05.04.2019 12:00 OLLI-PEKKA TIAINEN

Verkkokauppa 05.04.2019 12:00 OLLI-PEKKA TIAINEN


Rytminsiirto notkahtaa verenohennuksen jälkeen
05.04.2019 10:30 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 05.04.2019 10:30 VIRPI EKHOLM


Pois toksinen positiivisuus!
02.04.2019 08:00 OLLI-PEKKA TIAINEN

Yhteiskuntavastuu 02.04.2019 08:00 OLLI-PEKKA TIAINEN