Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Siun sote palkittiin – otti palvelusetelin ensimmäisenä käyttöön lääkkeiden annosjakelussa
07.02.2019 14:00 ERJA ELO

Annosjakelu 07.02.2019 14:00 ERJA ELO


Aamiainen ei auta laihduttamaan – saattaa jopa lihottaa
07.02.2019 08:15 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 07.02.2019 08:15 UUTISPALVELU DUODECIM


Muutoksia lääkelakiin – päihdepotilaiden apteekkisopimukset jatkuvat kuten ennenkin
06.02.2019 15:28 ERJA ELO

06.02.2019 15:28 ERJA ELO


Lääkevarmennusjärjestelmä otetaan käyttöön lauantaina
04.02.2019 09:01 ERKKI KOSTIAINEN

Lääkevarmennus 04.02.2019 09:01 ERKKI KOSTIAINEN


STM teki tiekartan lääkehoidon kehittämiseen
01.02.2019 09:55 ERJA ELO, ERKKI KOSTIAINEN

Lääkejakelu 01.02.2019 09:55 ERJA ELO, ERKKI KOSTIAINEN


Orionin verenpainelääkkeitä vedetään pois apteekeista
31.01.2019 16:10 ERKKI KOSTIAINEN

Lääketurvallisuus 31.01.2019 16:10 ERKKI KOSTIAINEN


Espoo harkitsee koneellista annosjakelua pakolliseksi hoivapalveluihin
31.01.2019 12:55 INKERI MERILUOTO

Lääketurvallisuus 31.01.2019 12:55 INKERI MERILUOTO


Intensiivinen verenpainehoito saattaa ehkäistä muistin heikkenemistä
30.01.2019 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM

verenpaine 30.01.2019 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM


Koulun liikuntatyö vuoden terveysteko
24.01.2019 16:30

Health Awards 24.01.2019 16:30


Suomalainen resepti kelpaa Viron apteekeissa
23.01.2019 10:20 ERJA ELO

Lääkemääräykset 23.01.2019 10:20 ERJA ELO