Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Lihava ja liikkumaton tupakoitsija menettää 6-8 tervettä elinvuotta
03.08.2016 11:13 ERJA ELO

Kansanterveys 03.08.2016 11:13 ERJA ELO


Teva osti Actavisin rinnakkaislääkkeet
03.08.2016 09:55 INKERI HALONEN

Lääketeollisuus 03.08.2016 09:55 INKERI HALONEN


Omega-3-rasvahapot voivat vähentää kohtalokkaita sydänkohtauksia
03.08.2016 09:01 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 03.08.2016 09:01 UUTISPALVELU DUODECIM


Psoriaasin hoitaminen voi auttaa myös sepelvaltimoita
02.08.2016 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 02.08.2016 08:09 UUTISPALVELU DUODECIM


Teini-iän paino kertoo sydämen vajaatoimintariskin
29.07.2016 10:58 ERJA ELO

sydän 29.07.2016 10:58 ERJA ELO


Diabetesta sairastavat alttiita myös monille syöville
29.07.2016 09:03 UUTISPALVELU DUODECIM

diabetes 29.07.2016 09:03 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkärilehti: Lääkkeitä vedetään pois myynnistä
28.07.2016 13:02 ERJA ELO

Lääkeväärennökset 28.07.2016 13:02 ERJA ELO


Masennuslääkkeet huonoja lasten vakaviin masennuksiin
27.07.2016 09:22 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 27.07.2016 09:22 UUTISPALVELU DUODECIM


Täysjyvävilja pidentää elinikää
25.07.2016 09:19 UUTISPALVELU DUODECIM

Ravitsemus 25.07.2016 09:19 UUTISPALVELU DUODECIM


Oriola-KD osti Pharmaservicen
18.07.2016 15:35

Annosjakelu 18.07.2016 15:35