Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Tuore tutkimus: Ei menny niinku Strömsössä – Ruotsin apteekkiuudistus on osalle pettymys
24.08.2016 14:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 24.08.2016 14:00 INKERI HALONEN


Aftonbladet: ”Diktatuuriapteekki toimi paremmin”
24.08.2016 14:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 24.08.2016 14:00 INKERI HALONEN


Äidin tupakointi raskauden aikana lisää lasten lihavuutta
24.08.2016 08:05 UUTISPALVELU DUODECIM

24.08.2016 08:05 UUTISPALVELU DUODECIM


Talousprofessori Haaparanta: Kilpailun lisäys ei aina ole hyvästä
19.08.2016 12:46 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 19.08.2016 12:46 INKERI HALONEN


Liikunta ehkäisee ja ehkä myös lisää eteisvärinöitä
18.08.2016 09:55 UUTISPALVELU DUODECIM

Liikunta 18.08.2016 09:55 UUTISPALVELU DUODECIM


Joka kuudes syöpä johtuu infektiosta
18.08.2016 08:12 UUTISPALVELU DUODECIM

18.08.2016 08:12 UUTISPALVELU DUODECIM


Vuoden Oppivaa työyhteisöä etsitään jälleen
17.08.2016 13:12 INKERI HALONEN

Farmasian Päivät 17.08.2016 13:12 INKERI HALONEN


Pirkko Mattilasta uusi sosiaali- ja terveysministeri
16.08.2016 11:14 STT

16.08.2016 11:14 STT


Sadat apteekit kouluttavat tulevia asiantuntijoita joka vuosi
16.08.2016 09:40

Yhteiskuntavastuu 16.08.2016 09:40


Onko liikuntasuositusten minimitaso liian alhainen?
15.08.2016 08:49 UUTISPALVELU DUODECIM

Kansanterveys 15.08.2016 08:49 UUTISPALVELU DUODECIM