Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

sydän   13.08.2015 08:53  UUTISPALVELU DUODECIM

INGIMAGE, INGIMAGE

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen.

Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä.

Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti.

Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin.

Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Arkisto


Uusi apteekkipalvelu edistää lääkehoitojen toteutumista
04.10.2018 13:30 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekki palvelee 04.10.2018 13:30 ERKKI KOSTIAINEN


Medifon muuttaa jälleen isompiin tiloihin
04.10.2018 09:20 ERJA ELO

Lääketukut 04.10.2018 09:20 ERJA ELO


Oikeusprofessori lyhentäisi apteekkivalituksia
03.10.2018 16:20 INKERI MERILUOTO

Apteekkijärjestelmä 03.10.2018 16:20 INKERI MERILUOTO


Vesi hillitsee toistuvia virtsatietulehduksia
03.10.2018 10:01 UUTISPALVELU DUODECIM

03.10.2018 10:01 UUTISPALVELU DUODECIM


Lakiesitys: hintakilpailu itsehoitolääkkeisiin, apteekkiveroa kiristetään
28.09.2018 16:30 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkijärjestelmä 28.09.2018 16:30 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lääkkeistä muistuttava kännykkäsovellus auttaa sydänpotilaita
28.09.2018 08:04 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 28.09.2018 08:04 UUTISPALVELU DUODECIM


LHKA pian leikkauksen jälkeen - kivut ja lääkkeet vähenivät
26.09.2018 15:20 PAULA TIMONEN

Lääkitys kuntoon 26.09.2018 15:20 PAULA TIMONEN


Farmasiaviikko tuo apteekkien osaamista esiin
25.09.2018 12:30 ERJA ELO

25.09.2018 12:30 ERJA ELO


D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille muuttuvat
24.09.2018 09:48 INKERI MERILUOTO

D-vitamiini 24.09.2018 09:48 INKERI MERILUOTO


Biohajoavat muovikassit yleistyvät apteekeissa
21.09.2018 08:00 ERJA ELO

Ympäristö 21.09.2018 08:00 ERJA ELO