Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Apteekin Diabetespalvelu tukee Lohjanharjulla julkista tarjontaa
05.04.2018 09:00 INKERI HALONEN

Uudistuva apteekki 05.04.2018 09:00 INKERI HALONEN


Marjojen väriaineet voivat vähentää syöpäsolujen kasvua
04.04.2018 16:50 ERJA ELO

04.04.2018 16:50 ERJA ELO


Koivu kukkii runsaasti – luvassa melko hankala siitepölykausi
03.04.2018 15:00 ERJA ELO

allergia 03.04.2018 15:00 ERJA ELO


Fimea selvittää Yliopiston Apteekissa Porissa tapahtunutta insuliinineulasekaannusta
03.04.2018 14:21 INKERI MERILUOTO

Potilasturvallisuus 03.04.2018 14:21 INKERI MERILUOTO


Hengitysoireiden taustalla usein psykologisia tekijöitä
29.03.2018 13:15 INKERI HALONEN

Tutkimus 29.03.2018 13:15 INKERI HALONEN


Tuore selvitys: Suomalaiset kannattavat apteekkisääntelyä
28.03.2018 13:00 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkijärjestelmä 28.03.2018 13:00 ERKKI KOSTIAINEN


Virheet ja puutteet resepteissä tavallisia – yleensä ne selviävät apteekissa
28.03.2018 08:22 ERJA ELO

sähköinen resepti 28.03.2018 08:22 ERJA ELO


Adrenaliini-injektorit lopussa tukkuliikkeistä
27.03.2018 15:25 ELINA AALTONEN

Saatavuusongelmat 27.03.2018 15:25 ELINA AALTONEN


Mielinauha-keräys alkaa! Apteekit mukana tukemassa työtä mielenterveyden hyväksi
27.03.2018 09:00

Kampanjat 27.03.2018 09:00


Ministeri Mattila: ”Suomalaisissa apteekeissa on asiantuntijuutta, jota monissa maissa voitaisiin kadehtia”
22.03.2018 10:20 ERJA ELO

rationaalinen lääkehoito 22.03.2018 10:20 ERJA ELO