Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Valtaosa lääkäreistä kannattaa itsehoitolääkkeiden apteekkimyyntiä
12.04.2018 13:05 VIRPI EKHOLM

Lääkärikysely 12.04.2018 13:05 VIRPI EKHOLM


Lahden Renkomäen entistä apteekkaria syytetään useista rikoksista
11.04.2018 14:50 INKERI MERILUOTO

Potilasturvallisuus 11.04.2018 14:50 INKERI MERILUOTO


Uudet lääkkeet eivät ole juuri parantaneet epilepsian lääkehoidon tuloksia
11.04.2018 09:40 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 11.04.2018 09:40 UUTISPALVELU DUODECIM


Nopea testi kertoo riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen
11.04.2018 09:35 INKERI MERILUOTO

diabetes 11.04.2018 09:35 INKERI MERILUOTO


Professori pohtii nikotiinikorvaustuotteiden siirtämistä takaisin apteekkeihin
09.04.2018 11:27

Tupakoinnin lopetus 09.04.2018 11:27


Epilepsialääkkeiden käyttö lisää riskiä sairastua dementiaan
09.04.2018 09:31 INKERI MERILUOTO

Lääkehoito 09.04.2018 09:31 INKERI MERILUOTO


Farmaseuttinen yhdistys jakoi apurahoja
09.04.2018 09:12 INKERI MERILUOTO

Apurahat 09.04.2018 09:12 INKERI MERILUOTO


Korvaavia adrenaliini-injektoreita pian saatavilla
06.04.2018 12:34 ELINA AALTONEN

saatavuusongelmat 06.04.2018 12:34 ELINA AALTONEN


Siitepölykausi alkoi myöhässä
06.04.2018 08:26 ERJA ELO

allergia 06.04.2018 08:26 ERJA ELO


Saatavuushäiriöistä huolimatta adrenaliini-injektoreita löytyy vielä apteekeista hyvin
05.04.2018 14:00 ELINA AALTONEN

Saatavuusongelmat 05.04.2018 14:00 ELINA AALTONEN