Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Hervannan apteekkipalvelut lisääntyivät - uudessa apteekissa testataan noutoautomaattia ja mobiilireseptiä
28.02.2018 12:00 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 28.02.2018 12:00 INKERI HALONEN


Suomalaiset saavat lääketietoa eniten lääkäreiltä, lääkepakkauksista ja apteekeista
27.02.2018 11:00 INKERI HALONEN

Tutkimus 27.02.2018 11:00 INKERI HALONEN


Vantaalle tulee neljä uutta apteekkia ja kaupungin sisäisistä sijaintialueista luovutaan
26.02.2018 09:29 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 26.02.2018 09:29 INKERI HALONEN


Apteekin asiakkaat ovat tyytyväisiä sähköiseen reseptiin
26.02.2018 09:03 INKERI HALONEN

sähköinen resepti 26.02.2018 09:03 INKERI HALONEN


Ravintovalmiste voi hidastaa Alzheimeria – jos potilaalla on siihen varaa
23.02.2018 08:50 VIRPI EKHOLM

Ravitsemus 23.02.2018 08:50 VIRPI EKHOLM


Ensimmäiset suorat antikoagulantit rajoitetusti erityiskorvattaviksi
22.02.2018 10:56 VIRPI EKHOLM

Lääkekorvaukset 22.02.2018 10:56 VIRPI EKHOLM


Asiantuntijat: Antibioottien määräämistä aletaan seurata jossain vaiheessa Suomessakin
19.02.2018 10:40 ERJA ELO

antibioottiresistenssi 19.02.2018 10:40 ERJA ELO


Ylilääkäri: Kuuri loppuun -kehotuksesta tulee luopua
19.02.2018 09:49 ERJA ELO

antibioottiresistenssi 19.02.2018 09:49 ERJA ELO


Orion lisää tuotteitaan Medifonin ja Magnum Medicalin jakeluun
16.02.2018 14:35 INKERI HALONEN

Lääketukut 16.02.2018 14:35 INKERI HALONEN