Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Kenelle kollageenia?
29.05.2018 10:29 ERJA ELO

Ravitsemus 29.05.2018 10:29 ERJA ELO


Apteekkilaiset Dan ja Henri kouluttautuvat lentokapteeneiksi
28.05.2018 10:19 ERJA ELO

28.05.2018 10:19 ERJA ELO


Kokoomuksen puoluehallitus lieventäisi apteekkisääntelyä, proviisoriomistus säilyisi
25.05.2018 14:59 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 25.05.2018 14:59 ERJA ELO


Painettu Apteekkarilehti on edelleen lukijoilleen tärkeä – sähköisen median käyttö kasvaa tasaisesti
25.05.2018 10:45 INKERI MERILUOTO

Lukijatutkimus 25.05.2018 10:45 INKERI MERILUOTO


Viranomaiset huolissaan epilepsialääke klonatsepaamin kasvavasta off label -käytöstä
24.05.2018 11:25 ELINA AALTONEN

Lääkehoito 24.05.2018 11:25 ELINA AALTONEN


Avainapteekit ja YTA-yhteistyöapteekit yhdistyvät
23.05.2018 09:06

Apteekkiryhmittymät 23.05.2018 09:06


Vieremän apteekki paransi intimiteettisuojaa äänieristetyillä asiakastiloilla - katso uudet tilat videolta!
22.05.2018 11:00 ERJA ELO

Apteekki palvelee 22.05.2018 11:00 ERJA ELO


Suurempi veren D-vitamiinipitoisuus on yhteydessä matalampiin kolesteroliarvoihin lapsilla
18.05.2018 08:19 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 18.05.2018 08:19 UUTISPALVELU DUODECIM


D-vitamiinilisät eivät ehkäise syöpää tai syöpäkuolemia
17.05.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 17.05.2018 08:45 UUTISPALVELU DUODECIM


Antibiootteihin liitetyt sydänriskit selittyvät potilailla – ei lääkkeillä
17.05.2018 08:41 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 17.05.2018 08:41 UUTISPALVELU DUODECIM