Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Boots, Apotek 1, Ditt Apotek... Vertikaalinen integraatio yleistyy Euroopassa, kolmella lääketukulla tuhansia apteekkeja
12.06.2018 09:05 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 12.06.2018 09:05 ERJA ELO


Loppuraportti lääkekorvausjärjestelmän kehittämisestä valmistunut
11.06.2018 12:45 ERJA ELO

Lääkekorvaukset 11.06.2018 12:45 ERJA ELO


Kohti etelän keskuksia - Näin apteekkisääntelyn purkaminen vaikuttaisi farmasian ammattilaisten yrittäjäintoon
11.06.2018 09:30 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 11.06.2018 09:30 ERJA ELO


Selvitys itsehoitolääkkeiden myyntikanavista valmistui – Fimea jyrähtää lääkkeiden ja apteekkipalveluiden markkina-ajattelulle
08.06.2018 11:11 INKERI MERILUOTO

Apteekkijärjestelmä 08.06.2018 11:11 INKERI MERILUOTO


Apteekit antoivat noin 1,3 miljoonaa kausi-influenssarokotusta Englannissa
07.06.2018 12:57 INKERI MERILUOTO

Influenssarokotus 07.06.2018 12:57 INKERI MERILUOTO


Heikki Pälve Terveysteknologian eettisen valvontakunnan puheenjohtajaksi
06.06.2018 09:50 INKERI MERILUOTO

06.06.2018 09:50 INKERI MERILUOTO


D-vitamiinilisä raskauden aikana parantaa lapsen kasvua
06.06.2018 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 06.06.2018 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM


Turvamerkinnät pian käyttöön – Heikentyykö lääkkeiden saatavuus?
01.06.2018 12:00 ERJA ELO

Potilasturvallisuus 01.06.2018 12:00 ERJA ELO


Lääkäriliitto: Hoitajareseptistä tuli tarpeeton
31.05.2018 12:05 ERJA ELO

31.05.2018 12:05 ERJA ELO


Pikkulapset eivät hyödy korkeammasta D-vitamiinilisästä
30.05.2018 09:09 ERJA ELO

D-vitamiini 30.05.2018 09:09 ERJA ELO