Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Robottien suosio jatkuu apteekeissa
22.06.2015 09:10 ERJA ELO

Uudistuva apteekki 22.06.2015 09:10 ERJA ELO


Jo yli 30 000 asiakasta lääkkeiden koneellisen annosjakelun piirissä
18.06.2015 09:07 ERJA ELO

Apteekin lisäpalvelut 18.06.2015 09:07 ERJA ELO


11 eskaria, kolme tahtoo apteekkariksi
17.06.2015 08:54 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 17.06.2015 08:54 INKERI HALONEN


Rajaniemi Fimean alueellistamisselvityksestä: ”Irtisanomiset vaikuttaisivat toimintakykyyn”
16.06.2015 11:21 INKERI HALONEN

Fimean alueellistaminen 16.06.2015 11:21 INKERI HALONEN


Yksi tarina: Suoraa palautetta aukiolosta
16.06.2015 09:28 INKERI HALONEN

Rikollisuus 16.06.2015 09:28 INKERI HALONEN


Diabeteksen hoitoon tarkoitetut glukoosinpoistajat arvioidaan
15.06.2015 13:00 TIINA KUOSA

Lääkehoito 15.06.2015 13:00 TIINA KUOSA


Toiveena tiivis yhteistyö sairaala- ja avoapteekkien välille
15.06.2015 09:23 ERJA ELO

Uudistuva terveydenhuolto 15.06.2015 09:23 ERJA ELO


A-klinikkasäätiö: Apteekin rooli huumehaittojen ehkäisyssä tärkeä
12.06.2015 11:17 INKERI HALONEN

Korvaushoito 12.06.2015 11:17 INKERI HALONEN


Apteekin virtuaalihylly vapauttaa aikaa asiakkaiden palveluun
12.06.2015 08:53 ERJA ELO

Uudistuva apteekki 12.06.2015 08:53 ERJA ELO


Ripulia ja väsymystä ihan turhaan
11.06.2015 08:37 NIINA LAINE

Lääkitys kuntoon 11.06.2015 08:37 NIINA LAINE