Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Ilkka Toivola Pharmadatan toimitusjohtajaksi
02.09.2015 13:09 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkariliitto 02.09.2015 13:09 ERKKI KOSTIAINEN


Erä vahvoja kipulaastareita pois myynnistä tuotevirheen vuoksi
02.09.2015 11:00 INKERI HALONEN

Lääketurvallisuus 02.09.2015 11:00 INKERI HALONEN


Kannusta Generation Green voittoon
01.09.2015 15:50 ERJA ELO

Lääkejätteet 01.09.2015 15:50 ERJA ELO


HPV-rokotteiden turvallisuus varmistetaan
01.09.2015 13:09 TIINA KUOSA

HPV-rokotteet 01.09.2015 13:09 TIINA KUOSA


Apteekkien lääkevaihdot tuottavat hurjat säästöt
31.08.2015 09:45 ERKKI KOSTIAINEN

Lääketalous 31.08.2015 09:45 ERKKI KOSTIAINEN


Uudet kolesterolilääkkeet herättävät asiantuntijan odotukset
28.08.2015 11:32 TIINA KUOSA, PIRKKO PAAKKARI

Lääkehoito 28.08.2015 11:32 TIINA KUOSA, PIRKKO PAAKKARI


Suuri osa Alzheimer-tapauksista todennäköisesti ehkäistävissä
28.08.2015 07:41 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 28.08.2015 07:41 UUTISPALVELU DUODECIM


Vanhuksen verenpainelääkityksen lopettaminen ei vaikuta muistiin
28.08.2015 07:24 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 28.08.2015 07:24 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekin kesä pohjoisessa: kortisonia meni, aurinkorasvaa ei
27.08.2015 11:52 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 27.08.2015 11:52 INKERI HALONEN


Opioidiriippuvuuden korvaushoitoa tarjottu Suomessa 20 vuotta
25.08.2015 09:18 INKERI HALONEN

Korvaushoito 25.08.2015 09:18 INKERI HALONEN