Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Mika Vidgrénistä apteekkineuvos
08.05.2015 15:52

Arvonimet 08.05.2015 15:52


TBE-tartuntoja Suomessa ennätysmäärä
08.05.2015 14:06 INKERI HALONEN

punkit 08.05.2015 14:06 INKERI HALONEN


EU-tuomioistuin arvioi lääkkeiden sopimusvalmistusta
08.05.2015 11:24 INKERI HALONEN

Ulkomaat 08.05.2015 11:24 INKERI HALONEN


Aluksille lakisääteinen laiva-apteekki
07.05.2015 13:55 ERJA ELO

Lainsäädäntö 07.05.2015 13:55 ERJA ELO


Malmin apteekki taas auki
04.05.2015 11:52 ERJA ELO

Onnettomuus 04.05.2015 11:52 ERJA ELO


Farmaseuttinen yhdistys jakoi apurahoja
30.04.2015 13:05

Apurahat 30.04.2015 13:05


Nikotiinihoidon teho ei parane puolen vuoden jälkeen
30.04.2015 09:20 UUTISPALVELU DUODECIM

Itsehoito 30.04.2015 09:20 UUTISPALVELU DUODECIM


Ruotsi vetää osan särkylääkkeistä takaisin apteekkeihin
29.04.2015 09:58 INKERI HALONEN

Potilasturvallisuus 29.04.2015 09:58 INKERI HALONEN


Apteekkaripäivillä ennätysmäärä kävijöitä – katso kuvat
27.04.2015 12:21 ERJA ELO

Tapahtumat 27.04.2015 12:21 ERJA ELO


Tutkimus: Enemmistö pitäisi itsehoitolääkkeet apteekissa
24.04.2015 12:09 ERKKI KOSTIAINEN

Itsehoito 24.04.2015 12:09 ERKKI KOSTIAINEN