Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Keski-Pohjanmaan Soite: Toivomme apteekeilta yhteistyöehdotuksia
21.02.2017 10:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 21.02.2017 10:00 INKERI HALONEN


Ilmoittautuminen alkoi! Tarjolla tuhat maksutonta Lääkityksen tarkistusta
20.02.2017 11:55 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 20.02.2017 11:55 INKERI HALONEN


STM:n Tuomas Pöysti: ”Erinomaista, että apteekkien roolia tarkastellaan”
17.02.2017 09:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 17.02.2017 09:00 INKERI HALONEN


Oikaisu: Tuotepalstalla virheellinen yhteystieto
16.02.2017 12:00 INKERI HALONEN

16.02.2017 12:00 INKERI HALONEN


Kainuu kokeilee etähyvinvointipalvelua apteekeissa
16.02.2017 09:40 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 16.02.2017 09:40 INKERI HALONEN


Uusi sarja alkaa! Mikä on apteekin rooli uusilla sote-alueilla?
15.02.2017 10:00 INKERI HALONEN

Sote ja apteekit 15.02.2017 10:00 INKERI HALONEN


Liikunta on lääkettä hengityssairaille
14.02.2017 15:57 ERJA ELO

Liikkujan Apteekki 14.02.2017 15:57 ERJA ELO


Lapin supertalvi toi jäätyneet turistit apteekkiin
13.02.2017 09:01 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 13.02.2017 09:01 INKERI HALONEN


Lähes 4000 vieroitushoitoa tarvitsevaa hakee lääkkeet turvatusti apteekeista
11.02.2017 14:09 ERJA ELO

Yhteiskuntavastuu 11.02.2017 14:09 ERJA ELO


Käy kokeilemassa! Apteekkarilehden digipalvelu toimii taas
10.02.2017 10:55 INKERI HALONEN

10.02.2017 10:55 INKERI HALONEN