Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


Naantali ja Ylivieska saavat uudet apteekit
27.01.2017 09:23 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 27.01.2017 09:23 ERJA ELO


Vuoden parhaat taas valittu – innovaatiopalkinto Evondoksen lääkeannostelurobotille
26.01.2017 18:40 INKERI HALONEN

Health Awards 26.01.2017 18:40 INKERI HALONEN


THL:n ylilääkäri: Tuhkarokkoepidemia todennäköinen Pietarsaaren alueella
26.01.2017 11:05 ERJA ELO

Rokotukset 26.01.2017 11:05 ERJA ELO


Lääkityksen arviointi paljasti – väärä annosteluajankohta lisäsi lääkitystä
25.01.2017 08:45 Eveliina Hagelberg-Häkkinen

Lääkitys kuntoon 25.01.2017 08:45 Eveliina Hagelberg-Häkkinen


Sähköinen resepti lisäsi lääkitysturvallisuutta
24.01.2017 08:53 ERJA ELO

sähköinen resepti 24.01.2017 08:53 ERJA ELO


Kolmasosa aikuisten astmoista saattaa parantua itsestään
23.01.2017 09:08 UUTISPALVELU DUODECIM

astma 23.01.2017 09:08 UUTISPALVELU DUODECIM


Suomalaisprofessori toiveikas uusista kolesterolilääkkeistä
19.01.2017 12:00 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 19.01.2017 12:00 VIRPI EKHOLM


Selvitysmies: Fimean päätoimipaikka Helsinkiin, työt jatkuisivat myös Kuopiossa
18.01.2017 10:48 INKERI HALONEN, ERJA ELO

Fimean alueellistaminen 18.01.2017 10:48 INKERI HALONEN, ERJA ELO


Kilpailu on laskenut yli 1 500 lääkkeen hintaa
17.01.2017 10:25

Lääkkeiden hinta 17.01.2017 10:25


Ainakin viiteen sairaalaan toivotaan apteekkia
14.01.2017 11:24 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 14.01.2017 11:24 INKERI HALONEN