Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Suomi-ruoka hyväksi terveydelle

23.05.2011 09:19 ISTOCKPHOTO

ruisleipä vaakakuva, ISTOCKPHOTO

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen tuo hyvin merkittäviä ja terveyden kannalta edullisia muutoksia veren rasvoihin.

Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin, selviää pian tarkistettavasta väitöstyöstä.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksessa sovellettiin moderneja metabolomiikan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tarkastella yhtäaikaisesti yli 350 erilaisen rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksissa henkilöt, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin, söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. (IK)

TtM Maria Lankisen väitöskirja Metabolomiikka ravitsemusinterventioissa: Viljatuotteiden ja kalan vaikutukset lipidomiikkaprofiiliin tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 1.6. 

Arkisto


EU-ministerivaliokunta: Suomi tavoittelee Euroopan lääkevirastoa
17.03.2017 10:51 ERJA ELO

Lääketeollisuus 17.03.2017 10:51 ERJA ELO


Tapio Rytilästä apteekkineuvos
15.03.2017 14:15

Arvonimet 15.03.2017 14:15


Lääkityslistat ajan tasalle apteekissa
15.03.2017 09:08 ERJA ELO

rationaalinen lääkehoito 15.03.2017 09:08 ERJA ELO


Apteekkariliiton 100 000 euron juhla-apuraha haettavana
13.03.2017 11:45

Apteekkariliitto 13.03.2017 11:45


Oriola-KD ja Kesko perustavat uuden kauppaketjun
13.03.2017 11:41 ERJA ELO

tukkuliikkeet 13.03.2017 11:41 ERJA ELO


Laaja selvitys julki – Ruotsi etsii ratkaisuja apteekkipalveluiden haasteisiin
10.03.2017 11:43 INKERI HALONEN

Ulkomaat 10.03.2017 11:43 INKERI HALONEN


Savuttomana leikkaukseen, apteekin kautta
10.03.2017 10:02 ERJA ELO

Tupakoinnin lopetus 10.03.2017 10:02 ERJA ELO


Savon apteekkareilta lahjoitus Itä-Suomen yliopistolle
09.03.2017 10:04

09.03.2017 10:04


Apteekki tarjosi töitä turvapaikanhakijalle
07.03.2017 10:36 ERJA ELO

Yhteiskuntavastuu 07.03.2017 10:36 ERJA ELO


Rinta rottingille! Suomessa toimii jo lähes 160 Liikkujan Apteekkia
06.03.2017 10:15 INKERI HALONEN

Liikkujan Apteekki 06.03.2017 10:15 INKERI HALONEN