Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Apteekin ja kotihoidon yhteistyö vähentää lääkeriskejä
23.11.2018 10:30 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkehoito 23.11.2018 10:30 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkari uskoo yhä Rediin
21.11.2018 10:11 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkijärjestelmä 21.11.2018 10:11 OLLI-PEKKA TIAINEN


Alzheimer-potilailla päälleikäistä uni- ja kipulääkitystä
20.11.2018 08:05 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkehoito 20.11.2018 08:05 OLLI-PEKKA TIAINEN


Antibioottikampanja jälleen vuoden lääkekampanja
16.11.2018 17:01 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkemarkkinointi 16.11.2018 17:01 OLLI-PEKKA TIAINEN


Helsingin Herttoniemen apteekista Vuoden opetusapteekki
16.11.2018 17:00 ERJA ELO

Palkitut 16.11.2018 17:00 ERJA ELO


Farmasian Päivät alkoivat – nyt opitaan pelaamalla
16.11.2018 08:55 ERJA ELO

Farmasian Päivät 16.11.2018 08:55 ERJA ELO


Farmasian järjestöt kaipaavat yli vaalien ulottuvia visioita
14.11.2018 15:00 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 14.11.2018 15:00 ERJA ELO


D-vitamiinipillereiden ja omega-3-rasvahappolisien teho kyseenalainen
14.11.2018 08:08 UUTISPALVELU DUODECIM

D-vitamiini 14.11.2018 08:08 UUTISPALVELU DUODECIM


Renkomäen entinen apteekkari tuomittiin törkeästä petoksesta
13.11.2018 13:01 ERJA ELO

13.11.2018 13:01 ERJA ELO


Yrittäjävähennys ei ollut apteekkarivähennys
12.11.2018 15:50 OLLI-PEKKA TIAINEN

Verotus 12.11.2018 15:50 OLLI-PEKKA TIAINEN