Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Uusi apteekkipalvelu edistää lääkehoitojen toteutumista
04.10.2018 13:30 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekki palvelee 04.10.2018 13:30 ERKKI KOSTIAINEN


Medifon muuttaa jälleen isompiin tiloihin
04.10.2018 09:20 ERJA ELO

Lääketukut 04.10.2018 09:20 ERJA ELO


Oikeusprofessori lyhentäisi apteekkivalituksia
03.10.2018 16:20 INKERI MERILUOTO

Apteekkijärjestelmä 03.10.2018 16:20 INKERI MERILUOTO


Vesi hillitsee toistuvia virtsatietulehduksia
03.10.2018 10:01 UUTISPALVELU DUODECIM

03.10.2018 10:01 UUTISPALVELU DUODECIM


Lakiesitys: hintakilpailu itsehoitolääkkeisiin, apteekkiveroa kiristetään
28.09.2018 16:30 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkijärjestelmä 28.09.2018 16:30 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lääkkeistä muistuttava kännykkäsovellus auttaa sydänpotilaita
28.09.2018 08:04 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 28.09.2018 08:04 UUTISPALVELU DUODECIM


LHKA pian leikkauksen jälkeen - kivut ja lääkkeet vähenivät
26.09.2018 15:20 PAULA TIMONEN

Lääkitys kuntoon 26.09.2018 15:20 PAULA TIMONEN


Farmasiaviikko tuo apteekkien osaamista esiin
25.09.2018 12:30 ERJA ELO

25.09.2018 12:30 ERJA ELO


D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille muuttuvat
24.09.2018 09:48 INKERI MERILUOTO

D-vitamiini 24.09.2018 09:48 INKERI MERILUOTO


Biohajoavat muovikassit yleistyvät apteekeissa
21.09.2018 08:00 ERJA ELO

Ympäristö 21.09.2018 08:00 ERJA ELO