Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Uusia lääkkeitä lihavuuden hoitoon
04.01.2019 08:02 VIRPI EKHOLM

Lääkekehitys 04.01.2019 08:02 VIRPI EKHOLM


Banaanikärpänen ratkoo lihavuuden syitä
03.01.2019 13:52 OLLI-PEKKA TIAINEN

Ravitsemus 03.01.2019 13:52 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lääkevarmennus voi johtaa lääkepulaan
20.12.2018 21:20 ERJA ELO, OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkevarmennus 20.12.2018 21:20 ERJA ELO, OLLI-PEKKA TIAINEN


Suuret lääkekulut laskevat hieman
19.12.2018 12:30 OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkekorvaukset 19.12.2018 12:30 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekki on auki entistä pidempään
18.12.2018 12:40 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekki palvelee 18.12.2018 12:40 ERKKI KOSTIAINEN


Apteekitkin rokottavat riskiryhmiä
17.12.2018 16:15 ERJA ELO, OLLI-PEKKA TIAINEN

Influenssarokotus 17.12.2018 16:15 ERJA ELO, OLLI-PEKKA TIAINEN


Samuli Saarni Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtajaksi
16.12.2018 20:12 ERKKI KOSTIAINEN

VALINNAT 16.12.2018 20:12 ERKKI KOSTIAINEN


Verkkoapteekkien määrä kaksinkertaistuu
14.12.2018 09:00 OLLI-PEKKA TIAINEN

Verkkokauppa 14.12.2018 09:00 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lääkkeet kotiin asti
14.12.2018 08:36 OLLI-PEKKA TIAINEN

Verkkokauppa 14.12.2018 08:36 OLLI-PEKKA TIAINEN


Lisää lukemista - apteekkialasta taas uusi selvitys
13.12.2018 06:30 OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkijärjestelmä 13.12.2018 06:30 OLLI-PEKKA TIAINEN