Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


APTEEKKI-brändityön luotsi palkittiin
24.04.2015 11:22 INKERI HALONEN

Palkitut 24.04.2015 11:22 INKERI HALONEN


Apteekkaripäivät käynnistyivät
24.04.2015 10:15 ERJA ELO

Tapahtumat 24.04.2015 10:15 ERJA ELO


Heikki Pälven pitkät kädet
23.04.2015 15:22 ERJA ELO

Uudistuva terveydenhuolto 23.04.2015 15:22 ERJA ELO


Vesa Kujala Apteekkariliiton farmaseuttiseksi johtajaksi
23.04.2015 11:15 ERKKI KOSTIAINEN

Apteekkariliitto 23.04.2015 11:15 ERKKI KOSTIAINEN


Sisäkatto murtui Malmin apteekissa
22.04.2015 17:11

Onnettomuus 22.04.2015 17:11


Apteekkiala ja Lääketeollisuus kannattavat yhteistyön avoimuutta
17.04.2015 10:41 ERJA ELO

Sidosryhmät 17.04.2015 10:41 ERJA ELO


Erikoiskaupan liitto lakkautetaan
16.04.2015 14:37 INKERI HALONEN

Sidosryhmät 16.04.2015 14:37 INKERI HALONEN


NSAID-lääkkeet ehkä riski verenpainepotilaille
16.04.2015 08:36 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 16.04.2015 08:36 UUTISPALVELU DUODECIM


Hitaasti ja tuella irti tupakasta
15.04.2015 08:34 PIRKKO PAAKKARI, MARJA FORSELL

Itsehoito 15.04.2015 08:34 PIRKKO PAAKKARI, MARJA FORSELL


Pelastaako palvelupiste kyläkauppoja kuolemalta?
14.04.2015 09:43 INKERI HALONEN

Palvelupisteet 14.04.2015 09:43 INKERI HALONEN