Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Aptan toimitusjohtaja vaihtuu
13.03.2015 10:44 ERJA ELO

Nimitykset 13.03.2015 10:44 ERJA ELO


Geenitestit paljastavat statiineista erityisesti hyötyvät
13.03.2015 09:30 UUTISPALVELU DUODECIM

sydän 13.03.2015 09:30 UUTISPALVELU DUODECIM


Antikolinergiset lääkkeet saattavat suurentaa keuhkokuumeen vaaraa
11.03.2015 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 11.03.2015 08:53 UUTISPALVELU DUODECIM


NSAID-lääkkeet riski osalle sydänpotilaista
10.03.2015 10:00 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 10.03.2015 10:00 UUTISPALVELU DUODECIM


Lääkelakipaketti raukeaa
09.03.2015 22:54 ERJA ELO

Lääkepolitiikka 09.03.2015 22:54 ERJA ELO


Tieto lääkeostoista aiempaa nopeammin apteekista Kelaan
09.03.2015 12:10 ERJA ELO

Apteekki palvelee 09.03.2015 12:10 ERJA ELO


Runsas lääkitys lisää iäkkäiden suusairauksia
06.03.2015 11:13 TIINA KUOSA

Lääkitys kuntoon 06.03.2015 11:13 TIINA KUOSA


Nikotiinilaastarit toimivat vain pitkään käytettyinä
06.03.2015 09:20 UUTISPALVELU DUODECIM, TIINA KUOSA

Itsehoito 06.03.2015 09:20 UUTISPALVELU DUODECIM, TIINA KUOSA


Ikäraja pois itsehoidon jälkiehkäisyltä
05.03.2015 12:17 TIINA KUOSA

Itsehoito 05.03.2015 12:17 TIINA KUOSA


Verenpaineen lääkehoito vähentää diabeetikon riskejä
05.03.2015 09:34 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 05.03.2015 09:34 UUTISPALVELU DUODECIM