Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Yksi tarina: Vuosi apteekkarina ja kolme murtoa
03.06.2015 09:00 INKERI HALONEN

Rikollisuus 03.06.2015 09:00 INKERI HALONEN


Vesa Kujala osaa katsoa apteekkialaa ulkopuolisen silmin
02.06.2015 12:54 ERJA ELO

Apteekkariliitto 02.06.2015 12:54 ERJA ELO


Punkkitestien tarve kyseenalainen – tässä syy
02.06.2015 11:58 TIINA KUOSA

punkit 02.06.2015 11:58 TIINA KUOSA


Parempaa lääkehoitoa 75 vuotta täyttäneille
02.06.2015 07:21 ERJA ELO

Lääkehoito 02.06.2015 07:21 ERJA ELO


Itsehoitolääkkeet vain apteekkimyynnissä useissa Euroopan maissa
29.05.2015 09:07 ERJA ELO

Itsehoito 29.05.2015 09:07 ERJA ELO


Mäntylä ja Rehula aloittavat terveys- ja lääkeasioista päättävinä ministereinä
28.05.2015 18:42 INKERI HALONEN

Uusi hallitus 28.05.2015 18:42 INKERI HALONEN


Uusi hallitus satsaa lääkehoitojen onnistumiseen
28.05.2015 12:34 INKERI HALONEN

Lääkitys kuntoon 28.05.2015 12:34 INKERI HALONEN


Pharmadatan toimitusjohtaja vaihtuu
27.05.2015 10:53 TIINA KUOSA

Apteekkariliitto 27.05.2015 10:53 TIINA KUOSA


Apteekkari Parkkamäki Diabetesliiton hallitukseen
26.05.2015 14:17 INKERI HALONEN

Nimitykset 26.05.2015 14:17 INKERI HALONEN


Stumppaus voi nostaa sokereita
26.05.2015 09:40 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 26.05.2015 09:40 UUTISPALVELU DUODECIM