Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Eläinantibiooteissa luvassa saatavuusongelmia
22.05.2015 13:14 TIINA KUOSA

saatavuusongelmat 22.05.2015 13:14 TIINA KUOSA


Vauvan odotus -oppaat jaossa apteekeissa
22.05.2015 09:47 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 22.05.2015 09:47 INKERI HALONEN


Apteekkariliitto jakoi 30 000 euroa apurahoja
21.05.2015 15:17

Apurahat 21.05.2015 15:17


GSK valittaa Ruotsin parasetamolipäätöksestä
21.05.2015 13:37 INKERI HALONEN

Potilasturvallisuus 21.05.2015 13:37 INKERI HALONEN


Nepaliin apua myös Rajamäen apteekista
18.05.2015 15:44 ERJA ELO

Yhteiskuntavastuu 18.05.2015 15:44 ERJA ELO


SSRI-lääkkeet alkuraskaudessa eivät lisää epämuodostumia
18.05.2015 15:15 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 18.05.2015 15:15 UUTISPALVELU DUODECIM


120-vuotias Tamro etsii uusia väyliä
18.05.2015 06:40 INKERI HALONEN

Lääketukut 18.05.2015 06:40 INKERI HALONEN


Asiakas voi uudistaa reseptinsä kohta Omakannan kautta
15.05.2015 09:16 ERJA ELO

Lääkemääräykset 15.05.2015 09:16 ERJA ELO


Stumppaus kannattaa vielä eläkkeelläkin
13.05.2015 13:26 UUTISPALVELU DUODECIM

Tupakoinnin lopetus 13.05.2015 13:26 UUTISPALVELU DUODECIM


Midatsolaami vaihtokelpoisten listalle
13.05.2015 09:02 TIINA KUOSA

Lääkevaihto 13.05.2015 09:02 TIINA KUOSA