Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Robottien suosio jatkuu apteekeissa
22.06.2015 09:10 ERJA ELO

Uudistuva apteekki 22.06.2015 09:10 ERJA ELO


Jo yli 30 000 asiakasta lääkkeiden koneellisen annosjakelun piirissä
18.06.2015 09:07 ERJA ELO

Apteekin lisäpalvelut 18.06.2015 09:07 ERJA ELO


11 eskaria, kolme tahtoo apteekkariksi
17.06.2015 08:54 INKERI HALONEN

Apteekki palvelee 17.06.2015 08:54 INKERI HALONEN


Rajaniemi Fimean alueellistamisselvityksestä: ”Irtisanomiset vaikuttaisivat toimintakykyyn”
16.06.2015 11:21 INKERI HALONEN

Fimean alueellistaminen 16.06.2015 11:21 INKERI HALONEN


Yksi tarina: Suoraa palautetta aukiolosta
16.06.2015 09:28 INKERI HALONEN

Rikollisuus 16.06.2015 09:28 INKERI HALONEN


Diabeteksen hoitoon tarkoitetut glukoosinpoistajat arvioidaan
15.06.2015 13:00 TIINA KUOSA

Lääkehoito 15.06.2015 13:00 TIINA KUOSA


Toiveena tiivis yhteistyö sairaala- ja avoapteekkien välille
15.06.2015 09:23 ERJA ELO

Uudistuva terveydenhuolto 15.06.2015 09:23 ERJA ELO


A-klinikkasäätiö: Apteekin rooli huumehaittojen ehkäisyssä tärkeä
12.06.2015 11:17 INKERI HALONEN

Korvaushoito 12.06.2015 11:17 INKERI HALONEN


Apteekin virtuaalihylly vapauttaa aikaa asiakkaiden palveluun
12.06.2015 08:53 ERJA ELO

Uudistuva apteekki 12.06.2015 08:53 ERJA ELO


Ripulia ja väsymystä ihan turhaan
11.06.2015 08:37 NIINA LAINE

Lääkitys kuntoon 11.06.2015 08:37 NIINA LAINE