Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Ministeri Mäntylä: En ole valmis purkamaan apteekkijärjestelmää
21.04.2016 13:21 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 21.04.2016 13:21 ERJA ELO


Suomalaiset kannattavat apteekkipalveluiden sääntelyä
21.04.2016 12:00 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 21.04.2016 12:00 INKERI HALONEN


Itsehoitolääkkeet sopivat allergiaoireisiin hyvin
21.04.2016 10:55 ERJA ELO

Itsehoito 21.04.2016 10:55 ERJA ELO


Itselääkityksestä julkaistiin Käypä hoito -suositus
21.04.2016 10:36 ERJA ELO

Itsehoito 21.04.2016 10:36 ERJA ELO


Tutkimus: Itsehoitolääkkeiden riskit epäselviä suomalaisille
21.04.2016 10:30

Itsehoito 21.04.2016 10:30


Apteekkaripäivät alkoivat – seuraa uutisointia verkon ja somen kautta
21.04.2016 09:30

Tapahtumat 21.04.2016 09:30


Reseptilääke apteekista lähes aina kerralla mukaan
20.04.2016 13:30 INKERI HALONEN

toimitusvarmuus 20.04.2016 13:30 INKERI HALONEN


Apteekkaripäivät alkavat torstaina – ensimmäistä kertaa uudella aikataululla
19.04.2016 14:15 INKERI HALONEN

Tapahtumat 19.04.2016 14:15 INKERI HALONEN


Seitsemän veljeksen apteekille tunnustusta sydänterveyden edistämisestä
19.04.2016 10:02 INKERI HALONEN

Liikkujan Apteekki 19.04.2016 10:02 INKERI HALONEN


Hoitoammattilaisilta selkeä palaute – konellinen lääkejakelu antaa aikaa hoitotyöhön
18.04.2016 10:46 ERJA ELO

Annosjakelu 18.04.2016 10:46 ERJA ELO