Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Iso-Britannia: Nivelreuman hoito aloitettava biosimilaareilla
18.04.2016 09:20 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 18.04.2016 09:20 VIRPI EKHOLM


Glukoosinpoistajat yllättivät epäilijät
15.04.2016 08:17 VIRPI EKHOLM

Lääkehoito 15.04.2016 08:17 VIRPI EKHOLM


Sydänviikko alkaa kohta - apteekeissa paljon tapahtumia
14.04.2016 08:00 INKERI HALONEN

Kansanterveys 14.04.2016 08:00 INKERI HALONEN


Mentorointi tukee apteekkariksi aikovia
11.04.2016 13:52

Koulutus 11.04.2016 13:52


Kotimainen vaihtoehto kiinnostaa myös apteekissa
11.04.2016 10:57 ERJA ELO

Lääkehoito 11.04.2016 10:57 ERJA ELO


Verenpaine- ja kolesterolilääkkeensä laiminlyövät kuolevat aivoverenkiertohäiriöihin
11.04.2016 10:07 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 11.04.2016 10:07 UUTISPALVELU DUODECIM


Osallistu Apteekkarilehden lukijatutkimukseen - voit voittaa iPad minin!
07.04.2016 15:30

Lukijatutkimus 07.04.2016 15:30


Ministeri Mäntylä: Apteekkiala tarvitsee sääntelyä
07.04.2016 08:30 ERJA ELO

Apteekkijärjestelmä 07.04.2016 08:30 ERJA ELO


Apteekkien sairaanhoitajilta apua nopeasti
06.04.2016 10:00 SENJA LARSEN

Uudistuva terveydenhuolto 06.04.2016 10:00 SENJA LARSEN


Maallikkojen antama lääkeneuvonta kukoistaa keskustelupalstoilla
05.04.2016 14:09 ERJA ELO

Digitalisaatio 05.04.2016 14:09 ERJA ELO