Epidemian toinen aalto on taas hiljentänyt etenkin kauppa- ja liikekeskuksia. Lue lisää »

Rokotushalukkuuteen vaikuttaa eniten näkemys siitä, miten rokote suojaa itsen lisäksi m... Lue lisää »

Apteekeilla voisi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa korona... Lue lisää »

Maaliskuinen hamstraus yllätti lääketukut. Toiseen aaltoon tultiin paremmin valmistautu... Lue lisää »

Viro: Ennen kevään apteekkiuudistusta maalatut uhkakuvat eivät toteutuneet, mutta vielä... Lue lisää »

Enemmän jodia suomalaisille

13.08.2014 10:48 ISTOCKPHOTO

, ISTOCKPHOTO

Kala on yksi tärkeimmistä jodin lähteistä. Esimerkiksi annos kirjolohta (125 g) kattaa puolet päivän suosituksesta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä, sillä vain harva suomalainen saa sitä WHO:n tavoitearvojen mukaisen määrän.

Suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-tutkimukset. Hivenaine on ihmisille ja eläimille välttämätön. Sen puutos voi aiheuttaa kilpirauhasen suurentumisen sekä häiritä kasvua ja kehitystä.

Suomessa alettiin lisätä suolaan jodia 1960-luvulta lähtien, minkä ansiosta jodinpuutoksesta aiheutuva struuma hävisi lähes kokonaan.

THL:n mukaan suomalaisten jodin saanti on kuitenkin vähentynyt tällä vuosituhannella. Ruokaa tehdään yhä vähemmän kotona, eikä teollinen ruoka yleensä sisällä jodia. Lisäksi erikoissuolat ovat korvanneet jodioidun suolan kotikäytössä.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee kotitalouksia ja suurkeittiöitä käyttämään ensisijaisesti jodioitua suolaa. Suolan määrää ei kannata lisätä, koska se nostaisi verenpainetta. Jodin käyttö lisäravinteena ei myöskään ole suositeltavaa, koska sitä ei pidä saada liikaa.

- Helpointa olisi lisätä jodia johonkin yleisesti käytettävään elintarvikkeeseen. Esimerkiksi Tanskassa asia on ratkaistu lisäämällä sitä leivässä käytettävään suolaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Iris Erlund.

Tärkeimpiä jodin lähteitä ovat maitotuotteet, kananmuna ja kala. Riskiryhmässä jodinsaannin suhteen ovat erityisesti vegaanit sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

ERJA ELO

Arkisto


Liikunta ehkäisee ainakin kolmeatoista syöpää
24.05.2016 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM

Elämäntavat 24.05.2016 08:55 UUTISPALVELU DUODECIM


Aspiriini voi ehkäistä pahempia infarkteja
23.05.2016 08:25 UUTISPALVELU DUODECIM

Lääkehoito 23.05.2016 08:25 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekkariliitto sai Hyvä henki -palkinnon
20.05.2016 14:09 ERJA ELO

Apteekkariliitto 20.05.2016 14:09 ERJA ELO


Mistä lääkkeiden saatavuusongelmat Norjassa johtuvat?
20.05.2016 11:25 INKERI HALONEN

Saatavuusongelmat 20.05.2016 11:25 INKERI HALONEN


Uusi farmasian erikoistumiskoulutus käynnistyy
19.05.2016 08:30 INKERI HALONEN

Koulutus 19.05.2016 08:30 INKERI HALONEN


Lääkityksen arviointi tuli liian myöhään
18.05.2016 10:00 PAULA TIMONEN

Lääkitys kuntoon 18.05.2016 10:00 PAULA TIMONEN


Apteekkariliitto ja Fimea vastaavat THL:n tutkijoille – näistä syistä lääkemenot kasvavat
17.05.2016 12:31 INKERI HALONEN

Apteekkijärjestelmä 17.05.2016 12:31 INKERI HALONEN


Nikotiinilaastarin ja varenikliinin tehossa ei todettu eroja
17.05.2016 09:30 VIRPI EKHOLM

Tupakoinnin lopetus 17.05.2016 09:30 VIRPI EKHOLM


Pharmadata vahvistaa asemiaan
16.05.2016 09:30 ERJA ELO

16.05.2016 09:30 ERJA ELO


Selvitysmiehen ehdotukset lääkesäästöistä valmistuivat
13.05.2016 10:40 INKERI HALONEN

Lääkekorvaukset 13.05.2016 10:40 INKERI HALONEN